Mars’ta Yaşam Olabilir mi? Mars’taki Eski Yaşama Dair Potansiyel Kanıtlar Bulundu
  1. Ana Sayfa
  2. Gündem

Mars’ta Yaşam Olabilir mi? Mars’taki Eski Yaşama Dair Potansiyel Kanıtlar Bulundu

0

Mars’ta Yaşam Olabilir mi? Mars’taki Eski Yaşama Dair Potansiyel Kanıtlar Bulundu. NASA’nın Curiosity Mars gezgininden sekiz yıllık verileri incelerken, bilim insanları cazip yeni bir keşif yaptılar: yaşamın önemli bir bileşeni olan toplam organik karbon seviyesinin, gezginin taradığı Mars kayalarında şaşırtıcı derecede yüksek olduğu ortaya çıktı.

Organik karbon, meteorlar ve volkanlar da dahil olmak üzere canlı olmayan kaynaklardan kaynaklanmış olsa da, keşif, Mars’ın milyarlarca yıl önce yaşamla dolu olabileceği teorisine, nehirlerin ve tüm okyanusların varlığına kanıt oluşturan bir atmosferle destek sağlıyor. Bu da bizlere Mars’ta yaşam olabilir mi? sorusunu sorduruyor.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Jennifer Stern, “Toplam organik karbon, prebiyotik kimya ve potansiyel olarak biyoloji için hammadde olarak ne kadar malzemenin mevcut olduğunu anlamamıza yardımcı olan çeşitli ölçümlerden [veya endekslerden] biridir” diyor.

Aslında, karbon seviyeleri, henüz yetersiz veriye sahip olunsa da, Dünya’nın bazı bölgeleriyle karşılaştırılabilirdi. Stern, “Milyonda en az 200 ila 273 parça organik karbon bulduk” diye ekledi. “Bu, Güney Amerika’daki Atacama Çölü’nün bazı kısımları gibi Dünya’daki çok düşük ömürlü yerlerdeki kayalarda bulunan miktarla karşılaştırılabilir.” diye devam etti.

Mars'ta Yaşam Olabilir mi? Mars'taki Eski Yaşama Dair Potansiyel Kanıtlar Bulundu
Mars’ta Yaşam Olabilir mi? Mars’taki Eski Yaşama Dair Potansiyel Kanıtlar Bulundu

Mars’ta Yaşam Olabilir mi?

Curiosity, Mars’ta Numune Analizi (SAM) cihazını 2014 yılında kullandı ve içinde 3,5 milyar yıllık çamur taşı olan toz kaya örneklerini yüksek sıcaklıklarda pişirdi. Süreç, karbonun bir kısmını CO2’ye dönüştürdü ve bu da Curiosity’nin karbon izotop oranlarını ölçmesine izin verdi ve bilim insanlarına malzemenin orijinal kaynağı hakkında fikir verdi.

Örnekler, eski bir Mars gölü olduğuna inanılan bir yer olan Gale kraterinin içinde alındı. Stern, “Temel olarak, bu yer mevcut olsaydı, yaşam için yaşanabilir bir ortam sunardı” diyor. Kızıl Gezegen’deki antik yaşamı anlamamız için kayda değer sonuçları olabilecek büyüleyici bir keşif. Ancak bu, kendimizin önüne geçmemiz gerektiği anlamına gelmiyor. Stern’e göre, muhtemel senaryo hala toplam organik karbonun diğer canlı olmayan süreçlerin sonucu olduğu:

“Biyoloji tamamen dışlanamazken, izotoplar da bu karbon için biyolojik bir kökeni desteklemek için gerçekten kullanılamaz. Çünkü aralık, bu organik karbonun kaynağı olması muhtemel olan magmatik (volkanik) karbon ve meteoritik organik malzeme ile örtüşür”

Okumaya Devam Et

    Yazar Hakkında

    Selam, ben Yasin. İçerik üreticisiyim

    Ne Düşünüyorsun?