Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox) Nedir?
  1. Ana Sayfa
  2. Bilim

Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox) Nedir?

1

Birleşik Krallık, Portekiz, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerinde son günlerde ortaya çıkan ve yavaşça yayılan Maymun Çiçeği Virüsü nedir? Nasıl Ortaya çıktı? Dünya salgını olma olasılığı var mı? Dilerseniz ilk önce ‘Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?’ onu cevaplayalım.

Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox)

Maymun Çiçeği Virüsü, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsine aittir. Orthopoxvirus cinsi ayrıca variola virüsünü (çiçek hastalığına neden olur), vaccinia virüsünü (çiçek hastalığı aşısında kullanılır) ve sığır çiçeği virüsünü içerir. Maymun Çiçeği ilk olarak 1958’de araştırma için tutulan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalığın iki salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedildi. Bu nedenle ‘Maymun Çiçeği’ adı verildi.

Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox) Nasıl Ortaya Çıktı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi araştırmacılar ilk olarak 1958’de laboratuvar maymunlarında tespit ettikleri için maymun çiçeği adı verildi. Kemirgenler gibi vahşi hayvanlardan insanlara veya enfekte insanlardan da bulaştığı düşünülüyor.

İnsanlarda Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox) İlk Olarak Nerede Görüldü?

İnsanlarda ilk Maymun Çiçeği 1970 yılında, çiçek hastalığını ortadan kaldırmaya yönelik mücadele edilen dönemde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü. O zamandan beri, diğer bazı Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği bildirilmiştir: Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti ve Sierra Leone. Enfeksiyonların çoğu Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde idi.

2022 Yılı ve Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox)

Bilim insanları, çiçek hastalığının daha az ölümcül bir akrabası olan bu virüsün neden dünya çapında bu kadar çok popülasyonda ortaya çıktığını çözmeye çalışıyorlar. Maymun çiçeğinin doğal rezervuarı bilinmiyor şuan. Beraberinde, Afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatlar (maymunlar gibi) virüsü barındırabilir ve insanları enfekte etmeye devam edebilir.

Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox) Mutasyona Uğrar mı?

Monkeypox bir DNA virüsüdür, bu nedenle Covid veya grip kadar hızlı mutasyona uğramaz. Çok erken yapılan genetik analizler, mevcut vakaların 2018 ve 2019’da görülen virüs formlarıyla çok yakından alakalı olduğunu gösteriyor.

Maymun Çiçeği Virüsü (Monkeypox) Belirtileri Nelerdir?

Maymun Çiçeği Virüsü kötü bir virüsdür. Ateşe, vücut ağrılarına, genişlemiş lenf düğümlerine ve sonunda yüzde, ellerde ve ayaklarda “çiçek hastalığı” veya ağrılı, sıvı dolu kabarcıklara neden olur. Maymun çiçeğinin bir versiyonu oldukça ölümcüldür ve enfekte olan insanların %10’unu öldürür. Şu anda İngiltere’deki sürüm daha hafiftir. Ölüm oranı %1’in altındadır. Bir vaka genellikle 2-4 hafta içinde çözülür.

Kaynak

    Yazar Hakkında

    Merhaba ben Cihan!

    Ne Düşünüyorsun?

    Yorumlar (1)

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir