2022 Dünya Mutluluk Endeksi
  1. Ana Sayfa
  2. Yaşam

2022 Dünya Mutluluk Endeksi

0

İnsanları gerçekten mutlu eden nedir? Sayısız akademik araştırmacı bu işin temeline inmeye çalışsa da, gerçek şu ki, cevaplaması karmaşık bir soru.

Mutluluk seviyesi, kişinin finansal güvenliği, sosyal destek algıları, kişisel özgürlük duyguları ve çok daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır.

Konuya dalmadan önce, bu raporda mutluluk seviyelerinin nasıl ölçüldüğüne kısaca değinelim. Gösterilen sayılar, insanların öznel refahlarını (mutluluk puanı) derecelendirmeleri istenen her ülke için binlerce katılımcının anket verilerini temsil ediyor. Rapor ayrıca, mutluluk puanlarının nasıl açıklanabileceğine bakmak için, aşağıdakileri hesaba katabilecek somut ve somut olmayan faktörlere de bakıyor:

  • Sosyal destek
  • Yaşam beklentisi
  • Yaşam seçimleri yapma özgürlüğü
  • Cömertlik
  • Kişi başına GSYİH
  • Yolsuzluk algıları
  • Olumlu ve olumsuz etkiler

Geçen yıla benzer şekilde, rapor COVID-19’un günlük hayatımızın yönlerini nasıl etkilediğini ve küresel mutluluk seviyelerini nasıl etkilediğini izlemek için özel hususlar alıyor.

Kuzey Amerika

Mevcut Ruh Hali: Mutlu (6.3)

Geçen yıl olduğu gibi, Kanada Kuzey Amerika’nın en mutlu ülkesi olarak ilk sırada yer alıyor. Bununla birlikte, küresel sıralamada bir miktar zemin kaybetti ve bu yıl bir önceki yıl 14’üncü sıraya kıyasla 16’ncı sırada yer aldı. Buna karşılık, ABD bu yılki raporda üç basamak yükseldi ve 6,97 puanla (yuvarlamadan sonra 7,0) Kanada’nın hemen altında yer aldı.

Güney Amerika

Mevcut Ruh Hali: Ortalama (5.8)

Uruguay, Güney Amerika’nın en mutlu ülkesi olarak zirvedeki yerini koruyor. Kişi başına düşen yüksek geliri, nispeten düşük yoksulluk seviyeleri ve güçlü orta sınıfı nedeniyle listenin üst sıralarında yer almaya devam ediyor. Uruguay COVID-19’un etkilerine karşı bağışık olmasa da, ülke çevrimiçi öğrenmeye sorunsuz bir şekilde geçiş yapabildi.

Geçen yılki Dünya Mutluluk Raporu’nda Kolombiya, bölgenin en çok gelişme gösteren ülkesiydi. Ancak bu yıl, küresel sıralamada 14 sıra gerileyerek bu yılki raporda en az gelişme gösteren ülke oldu.

Kolombiya son birkaç on yılda aşırı yoksulluğun yükselmesi yolunda önemli adımlar atmış olsa da, Latin Amerika’daki en yüksek gelir eşitsizliği seviyelerinden birine sahip.

Avrupa

Mevcut Ruh Hali: Mutlu (6.5)

Finlandiya sadece Avrupa’nın en mutlu ülkesi değil, aynı zamanda üst üste beşinci yıl dünyanın en mutlu ülkesi olarak da zirvede yer alıyor. Finlandiya, ilk 10’a giren beş İskandinav ülkesinden biri. Danimarka ikinci sırada yer aldı, onu üçüncü sırada İzlanda izledi.

Romanya, geçen yılki rapordan bu yana küresel sıralamada 18 basamak yükselerek Avrupa’nın en çok gelişme gösteren ülkesi oldu. Son on yılda, ülke en önemlilerinden bazılarını gördü. 

Ukrayna son sırada yer alarak Avrupa’nın en mutsuz ülkesi oldu. Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı tam kapsamlı bir işgale başlatmasıyla ülkedeki olaylar son zamanlarda daha da kötüye gitti. Çatışmanın bir sonucu olarak, 3 milyon insan ülkeden kaçtı.

Orta Doğu ve Orta Asya

Mevcut Ruh Hali: Kısmen Mutsuz (5.2)

Türkmenistan, geçen yılki rapordan bu yana küresel sıralamada 19 basamak yükselerek bölgenin en çok gelişme gösteren ülkesi. Ülkenin bu artışı, son yıllardaki hızlı ekonomik büyümesiyle açıklanabilir. 2021’de ülkenin GSYİH’sı tahmini olarak %6.3 büyüdü.

Lübnan son iki yıldır bir dizi krizle uğraşıyor. 2020’de COVID-19 ilk 10’dan biri olarak sıralanan bir ekonomik krize yol açtı. Ve 4 Ağustos 2020’de, büyük bir patlama ülkenin başkenti Beyrut’ta kargaşaya neden olmuştu.

Doğu Asya ve Okyanusya

Mevcut Ruh Hali: Ortalama (5.6)

Bu yılki raporda, Çin küresel sıralamada 12 basamak yükselerek Doğu Asya ve Okyanusya’nın en gelişmiş ülkesi oldu. Çin hükümeti yakın zamanda eşitsizlikle mücadele etmek ve yoksulluğu ortadan kaldırmak için çok sayıda politika değişikliği yaptı.

Öte yandan, Tayland, COVID-19’un ülke ekonomisi üzerindeki önemli bedelleri nedeniyle bölgede en az gelişmeyi gösterdi. 2020’de ekonomik büyüme Tayland’da %6,1 küçüldü ve bu da ülkenin 1997’deki Asya Finansal Krizi’ne göre en kötü daralması oldu. Tayland ekonomisinin 2023 yılına kadar salgın öncesi seviyelere geri dönmesi beklenmiyor.

Afrika

Mevcut Ruh Hali: Mutsuz (4.5)

Bölgesel puanı 4,5 olan Afrika, dünya çapında en mutsuz bölge olarak sıralanıyor. Zimbabve, yüksek düzeyde yoksullukla mücadele etmeye devam ettiği için bölgedeki en mutsuz ülke olmaya devam ediyor. 2021 yılında, yaklaşık olarak 6.1 milyon insan uluslararası yoksulluk sınırının altında yaşıyordu. Mauritius, nispeten yüksek gelir seviyeleri nedeniyle bölgenin en mutlu ülkesi olmaya devam ediyor.

COVID-19 salgınıyla başa çıkmanın üçüncü yılına girdik ve dünya çapındaki ülkelerin hala salgının yıkıcı sağlık, sosyal ve ekonomik etkilerinden etkilendiği açık. İşlerin ne zaman tamamen normale döneceği belli değil. Ancak iyi tarafından bakarsak, ülkeler yavaş yavaş toparlanma belirtileri gösteriyor.

Kaynaklar: World Happiness Report 2022 
Visual Capitalist

    Yazar Hakkında

    Selam, ben Yasin. İçerik üreticisiyim

    Ne Düşünüyorsun?